szerző: Tarnóczy Vilmos

Azt tudtad, hogy a „munka” egy szláv eredetű szó, aminek a jelentése: kín, gyötrelem, szenvedés, vesződség?

Amikor büszkén jelentjük, hogy sikerült végre rendes munkát találnunk, szó szerint tulajdonképpen azt mondjuk, végre sikerült egy rendes helyet találni, ahol kínlódhatok, szenvedhetek, vesződhetek.
Nem hangzik valami jól, igaz?

Érdemes inkább a munka antropológiai értelmén elgondolkodni. Az sokkal szívderítőbb.
Eredetileg a munka egy olyan alkotó, teremtő tevékenység, amit az ember önszántából választ, hogy kiteljesítse az életét. Így vagyunk összerakva mi emberek. Csak akkor tudunk boldogságot érezni, ha értelmes munkát végzünk, mely munka végzése során egyre többet tudunk meg önmagunkról, ezáltal pedig fejlődik a személyiségünk.

Az önkiteljesedés csúcsára kizárólag munkával lehet eljutni.
Sajnos, egy olyan világban, amiben már az automatákat is automaták tervezik és gyártják, a legtöbb emberi munkakör nem igen alkalmas kiváltani ezt a hatást az elvégzése során.
Sőt, a legtöbb munkakör (amit még nem tud egy robot elvégezni) inkább csak degradálja és tönkrevágja még az önbecsülését is a feladat elvégzőjének. Egyre kisebbnek és egyre kevesebbnek fogja érezni magát. (Például ők. Ők gyártják a mi karácsonyi ajándékainkat. Bár, a cikk szerint még ők is reménykednek szerencsére.)

Én azt hiszem, amikor ez tudatosodik egy emberben: vagy rövid időn belül beledöglik az élet értelmetlenségébe (persze, legtöbbször valami más címszó alatt kialakult betegség miatt),
vagy nekilát megkeresni azokat az embereket, akik szintén szenvednek ettől, összefog velük és elkezdenek építeni egy jobb világot.

Mi erre teszünk kísérletet hétről hétre a Kvantum Író- és Önismereti klubban.
Az internet korában a kommunikáció fejlesztése szinte az egyetlen kitörési lehetősége egy embernek, ha változtatni szeretne az életén. A kommunikáció fejlesztése MINDEN TEKINTETBEN!
Az írás ráadásul „értő és támogató szellemi közegben” olyan tevékenység, ami közben egyre többet és többet tudhat meg az ember önmagáról.
Ezért imádjuk az íróműhelyt!
Ha érdekes lehet számodra is, csatlakozz hozzánk!
5 szerda délután, és egy új világban fogod találni magad.

Az ember történetek által tanul és gyógyul. Ezért van szükség új történetekre. Ráadásul benned is van egy történet, amit elő kéne csalogatni!

Kvantum Író- és önismereti klub>>>

Szeretettel,
Tarnóczy Vilmos

író, kvantumaktivista

„Az egyetlen igazi tanulás:
a lényünkben szunnyadó tudásnak
tevékennyé ébresztése.”
– Weöres Sándor

Egy történet,
amiről mindenképp tudnod kell:

Maradjunk kapcsolatban! Hírleveleinkre itt tudsz feliratkozni:

Email:*
Keresztnév:*


Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés